amsterdam

Het Amsterdams staand horloge


Vervalsingen

Er zijn vele soorten vervalsingen van het Amsterdams staande horloge.

Hieronder enige voorbeelden. Alle varianten komen in praktijk voor: originele oude klokken die zodanig zijn aangepast (met nieuwe of oude onderdelen) dat het geheel niet meer voldoet aan de benaming "Klok van ..... ", tot en met moderne klokken in de stijl van de 18e eeuwse voorbeelden.

De hieronder getoonde voorbeelden van details van vervalsingen zijn slechts een paar voorbeelden.

valse klok

Deze klok komt waarschijnlijk uit het atelier van Riel en De Graaf (1914-1920). Op de plaats waar een secondewijzer zou moeten zitten zit een medaillon. Ingezet naamschildje "Paulus Bramer" met moderne lettersoort. Moderne versieringen tussen de cijfers. Grove graveringen. Namen die deze fabriek gebruikte zijn ondermeer Paulus Bramer, A. du Gesne, Pieter Klok, Laurens Rupert, Jan Bernink. Alle gebruikte plaat is gewalst en niet gehamerd en in verschillende onderdelen van de klokken zijn nummers geponst.

 

 

valse klok

Frans Stinmeth komt in het boek van Enrico Morpurgo geheel niet voor. De wijzerplaat is geassembleerd; er is een bovenstuk aangezet. Hollandse wijzerplaat. Engelse wijzers. Gravering van de dagen waarschijnlijk grof en weinig verfijnd.

Een andere aanwijzing is de Chronos met beweegbare zeis in de deur. Originele klokken hadden geen beweegbare maar een vaste zeis.

valse chronos

Wijzers van 19e eeuwse klokken zijn vaak van metaal dat overal even dik is. Wijzers uit de 18e eeuw lopen naar de punt toe wat dunner uit.

valse wijzer

 

De naam van de klokkenmaker is soms een verbastering van de originele naam. Zo kwam ik een klok van Johannes Verhulst tegen, een klok van Js. du Clesne , Gerrit ter Voren. Vaak zijn bij de replica's de namen gegraveerd in inlegstukken.

valse naam

 

De gaffel die het scheepjesmechaniek aandrijft kan met een schroefje nagesteld worden; iets wat men bij 18e eeuwse klokken nooit ziet.

valse gaffel

 

De platines van het uurwerk zijn gemaakt van gewalst metaal en er zijn nummers ingeponst. Bij de originele 18e eeuwse klokken zijn de platines gehamerd en er zijn geen nummers ingeponst.

(nog geen foto beschikbaar)

Op de website www.strydhagen.com staat een 18e eeuwse staande klok van Eldert Heijnen. Deze zelfde klok wordt september 2017 bij Van Spengen verkocht. De Chronos op het kijkvenster in de deur is zijn beweegbare zeis verloren, maar het gaatje waar de steel doorheen ging is nog duidelijk aanwezig. Helaas dus een 19e eeuwse copie. Ze vragen er € 9.500 voor. Eldert Heijnen is een verzonnen naam; er is nooit een klokkenmaker met deze naam geweest.

valse eldert heijnen

26-8-2017 bij een kekend veilinghuis een valse Paulus Bramer die als echte 18e eeuwse wordt aangeboden. Zie de foto hieronder. Let op: Ornamenten zijn NIET in de stijl van 1750 maar van na 1800. Slaan/Niet slaan en speelen / niet speelen in moderne Romeinse letters. Signering op een inlegplaatje. Grof fineer inlegwerk.

valse paulus bramer

 


 
 

© 2023 copyright op alle informatie en afbeeldingen