amsterdam

Het Amsterdams staand horloge


Fromanteel

De familie Fromanteel was gedurende de 17e eeuw een van de meest prominente uurwerkmakers families. Ahasuerus Fromanteel (alhoewel van Nederlandse komaf) was in 1607 geboren in Norwich en werkte daar bij een klokkenmaker. In 1631 verhuisde hij naar Londen en werkte daar bij een smid die grote uurwerken maakte. In 1632 trad hij toe tot het klokkenmakers bedrijf als een vrije collega. Ahasuerus stierf in 1693 en hij liet een generatie klokkenmakers na die zowel in Londen als in Amsterdam werkten. Het is aannemelijk dat alle Fromanteels voor het familiebedrijf werkten en vanwege die reden werden veel klokken na 1693 gesigneerd met slechts "Fromanteel".

Ahasuerus en zijn broer John waren de eersten die slingerklokken maakten volgens Huygens systeem. Van 1663 tot 1685 lid van de Clockmakers company. Daarna vestigde hij zich weer in Amsterdam en noemt zich dan "Engels horlogemaker op de Dam". Tot zijn klantenkring behoorden vele vorstelijke personen.

Ahasuerus II werd gedoopt op 16 februari 1640 of '41 als zoon van Ahasuerus Fromanteel en Maria de Bruijne. Begraven op 15 oktober 1703.

John Fromanteel, werkzaam ca. 1651 - 1690 in Amsterdam en Londen. In 1651 leerling bij zijn broer Ahasverus. Na het nieuws over Huygens uitvinding spoedde hij zich naar Nederland om de nieuwe techniek te leren. Was van 3 september 1657 tot mei 1658 in dienst van Salomon Coster; dit was onmiddellijk nadat Coster zijn octrooi had verkregen. Terug in Londen vervaardigde hij met zijn broer de eerste slingeruurwerken. Was van 1663 tot 1681 lid van de Clockmakers Company. Daarna vestigde hij zich in Amsterdam en dreef daar met zijn deelgenoot Clarke de zaak Fromanteel & Clarke, welke later werd overgenomen door Roger Dunster. Hij voerde ook opdrachten uit voor andere horlogemakers.

 

fromanteel

Signatuur: Fromanteel & Clarke:
fromanteel & clarke


 
 

© 2023 copyright op alle informatie en afbeeldingen